“Quan es parla de diners, es parla de bancs. La gent infravalora el paper de les asseguradores”

El sector assegurador a l’estat espanyol administra un quart de bilió d’euros,  i el seu número de clients triplica el número d’habitants. Davant d’aquestes magnituds, des de l’Observatori de les Finances Ètiques s’ha impulsat el segell europeu EthSI, per certificar les companyies del sector assegurador com a ètiques. Entrevistem a un dels seus impulsors, Narcís Sánchez.1. Expliqui’ns què és l’EthSI?

L’EthSI és un distintiu que garanteix el compliment de determinats valors per part d’entitats asseguradores, brokers i corredories d’assegurances, i permet als clients escollir dins d’uns determinats paràmetres. Aquest segell distingeix entre un tipus d’assegurances i unes altres, en aquest cas, les considerades ètiques i solidàries.

2. Com i quan sorgeix la idea de crear l’EthSI?

La idea sorgeix arrel de converses entre CAES (Consorzio Assicurativo Etico Solidale), ARÇ Corredoria d’Assegurances i FETS (Finançament Ètic i Solidari). Aquestes entitats consideràvem que fins al moment només es parlava d’entitats que recullen estalvi i ofereixen préstecs, però no del sector assegurador. Cal destacar que l’assegurador és un sector partícip del sector financer a l’estat, que mou un volum d’euros molt important, i amb un número de moviments a escala internacional de grans magnituds. Ens vam adonar que calia analitzar com actuen aquestes inversions. Es tracta d’un mercat molt conservador però cal diferenciar unes entitats de les altres.

3.L’EthSI és un projecte molt ambiciós i nou, només fa dos anys que està en funcionament. Què s’ha fet en aquest temps i quina valoració en fa?

En fem una valoració molt positiva. Fa només dos anys que està en funcionament, i els recursos que tenim són escassos, sobretot pel que fa a difusió. Tot i així, hem vist que el nostre web té més de 80.000 visites, i això, tenint en compte que no dediquem cap partida a publicitat, és molt positiu i vol dir que hi ha interès.

4.De quina manera l’EthSI analitza les companyies a l’hora d’atorgar el distintiu?

L’EthSI analitza què fan les companyies amb els diners que recullen. Per exemple si inverteixen en productes d’inversió socialment responsable (fons ISR), si són clientes d’entitats financeres ètiques o si són transparents. En aquest sentit analitzem tant la companyia, com els productes que certifiquem.  Així, analitzem aspectes com l’estructura legal, si existeix un comitè ètic, o els  criteris mediambientals i socials de les entitats. Després, un comitè independent format per persones rellevants del sector de l’economia social, s’encarrega d’atorgar el segell.

5. Detecteu interès per part de les companyies asseguradores en el certificat i en treballar per unes assegurances ètiques?

Sí que detectem interès per part del sector (companyies, agents i corredories), sobretot per les companyies compromeses amb temes socials i mediambientals. És molt positiu, en tan poc temps, poder dir que tenim tres companyies registrades i amb certificat com són Arç Corredoria d’Assegurances, DKV Seguros i Atlantis Seguros.

6. I els clients? Tenen interès en saber què fan les companyies asseguradores amb els seus diners, o no estan prou conscienciats?

També. De fet tenim un manifest al qual la gent s’hi pot adherir a través del nostre web. Ja s’hi han adherit moltes entitats, entitats que al seu temps representen moltes persones. Per tant, podem concloure que sí que hi ha interès per part de la societat, i especialment per les entitats del tercer sector i de l’economia social.

7. El segell neix com a marca europea. De quina manera s’estableixen ponts amb el sector en l’àmbit europeu?

A través de companyies europees. Actualment estem tenint contactes amb Itàlia, França i Suïssa, i també amb xarxes internacionals d’assegurances, i esperem poder tancar acords molt aviat. Des de l’Observatori de les Finances Ètiques treballem de manera activa per establir ponts amb Europa.

8. Es parla molt dels bancs actualment com a culpables principals de la crisi, però tal i com demostren documentals com “Inside Job” les asseguradores també han tingut un paper protagonista. Per què la gent no les té tant en el punt de mira?

Quan es parla de diners, es parla de bancs. Els bancs són els que deixen i recullen diners, tot i que hi ha algun tipus d’assegurança que també recull capital. La gent infravalora el paper actiu de les asseguradores, però sabem que AIG, per exemple, ha tingut un paper molt rellevant en l’actual crisi. Hem de tenir en compte que la quantitat de diners que  mouen és molt gran. A l’estat espanyol les entitats asseguradores i gestores de plans de pensions administren un quart de bilió d’euros!

N.MATEOS

Comparteix-lo
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • del.icio.us
 • LaTafanera
 • LinkedIn
 • Meneame
 • Tumblr
 • Netvibes
 • PDF
 • email
 • Print
This entry was posted in Banca Ètica, EthSI and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.